Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Przypomnę, że jednak jest polski, nierozwlekły i bardzo inteligentnie napisany podręcznik: "Farmakologia" Korbuta, PZWL 2012. Zachęcam choćby do przejrzenia w księgarni.

Korbut, z tego co widziałam, to streszczenie Kostowskiego, z delikatnie zredukowaną ilością opowieści dziwnej treści;)

• Odpowiedzi 105
  • Wyświetleń 140k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• W Kostowskim denerwujące jest to, że przebrniesz przez x stron o jakimś preparacie, żeby na koniec się dowiedzieć, że został wycofany z produkcji

• Mutschler - zwłaszcza nowe wydanie - może być (chociaz mozna ponarzekac na opis mechanizmow). Do powtórek polecam skrypty z mojej Alma mater - Cm UJ. Szczególnie niebieski - Farmakologia po prostu. Cz

• Ja korzystałem z Goodmana&Gilmana - jest to bardzo konkretny podręcznik. Przede wszystkim jest aktualny (w porównaniu do reszty na pewno najbardziej aktualny - obecne tłumaczenie na podstawie ksią

Napisano

Głupszej wypowiedzi dawno nie czytałem.

Korbut "streszczeniem Kostowskiego"?

Czy Ty przejrzałaś porządnie Korbuta? Czy w ogóle miałaś go w ręku?

Napisano

Owszem, nawet uczyłam się chwilę z niego. Z niego i jeszcze z paru innych podręczników do farmy - Mutschlera, Rang&Dale'a, Goodmana + pharmindex. I prawdę powiedziawszy, Korbut bynajmniej Biblią farmakologii nie jest :P

Napisano

Uczyłaś się i nie dostrzegłaś żadnej różnicy jakościowej między nim a Kostowskim?

Kiepsko, bardzo kiepsko.

P.S. Chcesz Biblii - to czytaj Goodmana i Gilmana. Ale czy o tym dyskutujemy?

Napisano

Uczyłaś się i nie dostrzegłaś żadnej różnicy jakościowej między nim a Kostowskim?

Kiepsko, bardzo kiepsko.

P.S. Chcesz Biblii - to czytaj Goodmana i Gilmana. Ale czy o tym dyskutujemy?

A czy Tobie ktoś płaci za robienie reklamy i zachwalanie Korbuta? Bo 15/21 Twoich postów są peanami na cześć tego przeciętnego PZWLowskiego wydawnictwa. I chyba nie tylko ja mam takie wrażenie ^^

Napisano

Nie, po prostu uczę się z Korbuta i stwierdzenia typu "streszczenie Kostowskiego" mocno mnie denerwują - bo są po prostu głupie.

Powinniśmy choć trochę docenić, gdy piszący starają się wyjść poza "standardy polskie": jeden wielki "kallus" bez ładu i składu, żadnej odwagi do skrótu, podsumowania. A taki trud widać u Korbuta.

Dlatego nazywanie go "skrótem Kostowskiego" (symbolu wszystkiego, co najgorsze) uwłacza po prostu inteligencji czytającego i właśnie jest objawem braku docenienia przez autorów przynajmniej próby wyjścia z "błędnego koła" polskich podręczników.

Napisano

Jesteś członkiem rodziny Korbuta? :> a może płacą Ci za to? Bo pierwszy raz w życiu widzę by ktoś tak zaciekle bronił jakiegoś PODRĘCZNIKA i to jeszcze do FARMAKOLOGII. Świat się kończy xD

Napisano

dobrze że linka do strony pzwl nie zamieścił w profilu ;P

btw. G&G is the best! :))))

Napisano

Kot, nieprawda :P G&G is the worst :D

żwirek, a Ty jak rozumiem najpierw przeczytałeś Kostowskiego, a potem Korbuta i stwierdziłeś, że to zupełnie różne książki? Zresztą Kostowski "symbolem wszystkiego co najgorsze" - ja wiem, mnie tam się nawet nie najgorzej go czytało :P fakt, że może wiedza z niego nie jest najnowsza, ale ciekawe, z której książki jest (nie, nie mów, sama zgadnę - z Korbuta :))