Napisano 2 Luty 201214 l comment_20395 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Rozumiem, że korzystasz z wersji dwutomowej. Ja z kolei mogę polecić Oksfordzki podręcznik praktycznego zastosowania leków, łatwo mieści się w kieszeni fartucha, dobry do poczytania w podróży, ale jednak prawdziwego podręcznika nic nie zastąpi. Zgłoszenie
Napisano 20 Marzec 201213 l comment_21475 U nas w Olsztynie jest Mutschler duży (nawet nie wiedziałem, że jest jakiś mały ), obowiązuje cały na blachę. Jednak zawiera dużo błędów, a leki podają nam prowadzący, bo spora część jest używana w Niemczech nie w Polsce. Po za tym ma liczne błędy, autor potrafi sam sobie zaprzeczyć w jednym akapicie (albo tłumaczenie jest nieudolne, nie mnie to oceniać). Zgłoszenie
Napisano 26 Marzec 201213 l comment_21578 A co sądzicie o kompendium prof. Danysza? I jak go można porównać do kompendium prof. Jańcy? Zgłoszenie
Napisano 18 Czerwiec 201213 l comment_22943 Pojawia się w tych dniach podręcznik - przełom na rynku polskim, autorstwa krakowskich farmakologów (tych, co pisali m. in. "Farmakologię po prostu"). Oni na szczęście nie leją wody, tylko piszą zwięźle i zrozumiale, a jednocześnie dbają o podanie najnowszych leków, ciekawych schematów oraz rycin. Będzie to nowy "kanon" polskiej farmakologii medycznej - następca kończącego swój zasłużony, 30-letni żywot Kostowskiego, wydany przez PZWL. Bliższe informacje na stronie PZWL: http://www.pmed.eu/podreczniki-akademickie/ksiazki/farmakologia-kliniczna/prd,farmakologia,rid,10730.html Zgłoszenie
Napisano 19 Czerwiec 201213 l comment_22950 Fajna reklama. Szkoda, że żadnych informacji prócz okładki. Zgłoszenie
Napisano 19 Czerwiec 201213 l comment_22958 Bardzo ciekawe to, co mówisz o tej amerykańskiej pozycji. Nim jednak będzie to użytek w pełni na polskie warunki, polecam Mutschlera (znam dużego), średno polecam Kostowskiego, chyba, że ktoś na studiach najbardziej ceni sobie CEGŁY. A co do niemieckiej pozycji wydanej we Wroclawiu, to znajomy rozprowadza Mutschlery w dobrych wydawniczych cenach. Wiec jeśli dbacie prócz wiedzy także o portfel to podaję kontakt doń, jeśli można: 666-533-699 Zgłoszenie
Napisano 20 Czerwiec 201213 l comment_22960 Widziałem również, co jest między okładkami. Pokazywali u nas na Uczelni. Zupełnie nowe podejście od dotychczasowych polskich podręczników. Rewelacja ! Zgłoszenie
Napisano 29 Czerwiec 201213 l comment_23048 Książka jest już w sprzedaży: http://www.wydawnictwopzwl.pl/produkt/prd,farmakologia,rid,10730.html http://www.ksiegarnia.nursing.com.pl/ksiegarnia/podstawowe_nauki_medyczne/prd,farmakologia,rid,10730.html Polecam z całego serca z pełną odpowiedzialnością ! Zgłoszenie
Napisano 29 Czerwiec 201213 l comment_23049 te skawino-podobne skrypty do farmy nie były zbyt dobre, dużo błędów miały. A co do książki, to dobrze że wejdzie coś nowego na miejsce żenującego Kostowskiego (choć u nas wątpię czy jej zaczną wymagać), ciekawe jak w środku. ps. w Krakowie nie wiedzą, że leki to nie ludzie i nieprawidłowym jest pisać o nich antagoniści? ;-D Zgłoszenie
Napisano 29 Czerwiec 201213 l comment_23050 A jak Wy w Warszawie o nich piszecie? Przeciwnicy? Skawino-podobne skrypty miały jedną wielką zaletę, za którą należy autorów pochwalić: były napisane ODWAŻNIE Tzn. autorzy nie bali się "ścisnąć" wiedzy do tabelek lub czegoś mniej ważnego pominąć. A Kostowski i spółka boją się usunąć choćby jedno zdanie z poprzednich wydań - czego efektem jest rozrośnięcie się książki do dwóch, całkowicie niestrawnych tomiszcz - typowo polska dydaktyka Zgłoszenie