Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

U Nas głownie Brenner , cześć asystentów każe coś czasem doczytać z innych książek : Kostowski ,Mutschler 

Ja osobiście chwalę sobie Brenner'a

• Odpowiedzi 105
  • Wyświetleń 140k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• W Kostowskim denerwujące jest to, że przebrniesz przez x stron o jakimś preparacie, żeby na koniec się dowiedzieć, że został wycofany z produkcji

• Mutschler - zwłaszcza nowe wydanie - może być (chociaz mozna ponarzekac na opis mechanizmow). Do powtórek polecam skrypty z mojej Alma mater - Cm UJ. Szczególnie niebieski - Farmakologia po prostu. Cz

• Ja korzystałem z Goodmana&Gilmana - jest to bardzo konkretny podręcznik. Przede wszystkim jest aktualny (w porównaniu do reszty na pewno najbardziej aktualny - obecne tłumaczenie na podstawie ksią

Napisano

Cześć, potrzebuję studentów z lekkim piórem do pomocy przy serwisie o lekach - kontakt PW lub GG.

• 1 month later...
Napisano

a ja mam pytanie techniczne - jak uczyć się farnakologii? Jest to działka nudna i calkowicie pamięciowa, dużo gorsza niż anatomia na 1 roku. Macie jakieś praktyczne porady, jak efektywnie zapamiętać ogromne partie materiału? Oprócz takich oczywistości jak uczenie się na bieżąco itp. Tylko poważne odpowiedzi.

Napisano

nie jest nudna, wcale nie jest pamięciowa jak się zna dobrze fizjologię i biochemię, poza tym jest niezwykle przydatna.

Ja polecam naukę systematycznie, wszystko wiele razy powtarzać, doczytywać w farmindeksie, w dużym Szczekliku by pozycjonować sobie w głowie leki. Zwracać uwagę na leki, którzy przyjmują pacjenci, które spotykamy na zajęciach etc. Wtedy w danym kontekście łatwiej się zapamiętuje. Nie uczyć się niepotrzebnych pierdół, dzielić leki na ważne i ważniejsze, uczyć się cechy grupy leków, a potem różnic pomiędzy prepratami w danej grupie. Porównywać grupy z sobą i ciągle powtarzać. Nie uczyć się ze starych i zdezaktualizowanych książek.

Taka wiedza na długo zostaje w głowie.

Napisano

Czemu niby farmakologia taka nudna i pamięciowa, czym to się różni od innych nauk jak anatomia, histologia, fizjologia etc.etc to nie wiem. Trzeba siedzieć z dupką i czytać.

A z praktycznych porad to mogę polecić jak wyżej doczytywanie ze Szczeklika podrozdziałów LECZENIE przy różnych jednostkach chorobowych i można korzystać na klinikach albo w tramwaju z modułu leki w empendium, ktoś rzuci nazwę to można sobie sprawdzić na smartfonie.

Napisano

Przede wszystkim starać się tłumaczyć sobie na logikę, co się da, przypominać sobie może coś z biochemii czy fizjologii. Przeglądać farmindex czy podręczniki pod kątem grup leków i praktycznych zastosowań poszczególnych preparatów.

Napisano

Ja tam lubię farmę dlatego może mam specyficzne podejście.

Wg mnie to wcale nie jest jakaś pamięciowa masakra ,

- Tak jak pisali przedmówcy znając podstawy  fizjologi i patofizjologi oraz jakieś tam podstawy biochemii można dość łatwo zrozumieć punkty uchwytu oraz ogólne działanie

-często leki w obrębie grupy  mają podobne nazwy wiec coś tam się kojarzy

-do zapamiętania są na ogól wyjątki ( a wiec np wśród statyn tylko 2 mają dłuższy czas półtrwania )

-Jak to mówi mój prowadzący "Brenner to takie review z review" i jest w tym sporo racji bo książka ta w porównaniu do opasłych tomiszczy typu Goodman posiada w przystępnej formie(nie to co Kostowski) najpotrzebniejsze informacje - przez co nauka lepiej "idzie"

-Czasem warto jako przerywnik poczytać jakieś ciekawostki z Wikipedii typu historia odkrycia - to rozluźnia atmosferę i sprzyja nauce

-W czasie czytania książek , oglądania filmów na bieżąco sprawdzać leki tam występujące - jako rozwinięcie tego co pisze berbelek

-Dużo leków przewija się w czasie nauki do innych przedmiotów wiec nie jest to nauka oderwana od toku innych zajęć

Napisano

Ja nie wiem jak Wy możecie skojarzyć z fizjologii czy biochemii np leki przeciwrobacze dajmy na to niklozamid, pyrantel, mebendazol, krotamiton, prazykwantel, z których każdy działa na co innego, ma inną nazwę, inny sposób działania i jest dostępny w innej aptece, o ile w ogóle (obaliłem wszystkie punkty podane przez hypersonic'a :P ). No ale może to ja jestem jakiś głupi albo niedouczony i żadnego sensu ani klucza w tym nie widzę...

Napisano

Oj czepiłeś się przeciwrobaczych - ja jeszcze tak owych nie przerabiałem wiec nie ocenie tego co napisałeś :P

Wszystkie leki jakie przerabialiśmy (czyli przez 1 semestr i 1.5 miesiąca a przedmiot trwa 3 semestry ) wpisywały się w podany przeze mnie klucz :)

Napisano

Ach, no we Wrocławiu, jak i chyba w większości miast, faramkologia trwa tylko rok i na samym pierwym kolokwium mamy anybiotyki, przeciwrobacze, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe i co tam jeszcze tylko wciśniesz. Stąd w tym ogromie materiału mozna co najwyżej pokojarzyć trochę antybiotyki z mikrobów, reszta - mogiła. Brenner i Goodman to podręczniki zupełnie mi obce, nawet o nich nie słyszałam. Może któryś z nich jest lepszy niż kostek i mutschler...

poza tym, ja nie neguję tego, że jest to ważny przedmiot, ale błagam was, nie powiecie mi, że nie jest pamięciowy i nudny, nawet asystenci uczący go to przyznają. Poza tym prawda jest taka, że i tak nigdy w życiu nie będziemy używać tych wszystkich leków, o których się uczymy. Nawet połowy z nich.